Czechy
Zielony Przewodnik MichelinPrzewodnik po Czechach z serii Michelin.
Republikę Czeską warto
zwiedzać przez cały rok. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że w lecie
znacznie łatwiej znaleźć nocleg; można wtedy korzystać m.in. z sezonowej
oferty akademików, pól namiotowych oraz ośrodków
wczasowo-wypoczynkowych.
Podczas wakacji zdecydowanie wydłużają się
również godziny zwiedzania zabytków, a w okresie jesienno-zimowym
niektóre placówki są zamknięte. Lato to przede wszystkim okres wielu
festiwali i imprez kulturalnych oraz ludowych. Trzeba jednak pamiętać,
że właśnie w tym czasie stolicę Czech oblegają tysiące turystów z całego
świata. Tłumy ludzi, wyższe ceny oraz ogólny chaos powinny więc skłonić
chętnych do odwiedzenia Pragi do wybrania innego terminu.
Spis Treści:
- Kiedy i dokąd pojechać ?
- Przed wyjazdem
- Transport
- Gdzie się zatrzymać i co zjeść ?
- Podstawowe informacje
- Co warto zrobić, a co zobaczyć ?
- Słowniczek
- Przyroda
- Historia
- Sztuka i kultura
- Współczesne Czechy
Praga i okolice
Czechy Środkowe
Czechy Północne
Czechy Zachodnie
Czechy Południowe
Czechy Wschodnie
Wysoczyzna
Morawy Północne i Śląsk
Morawy Środkowe
Morawy Południowe
O serii:"Gwiazdki Michelin - unikalny system rekomendacji turystycznych"
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
<
Źródło: TD, Michelin>